Громадянство Естонії

Право на отримання паспорта громадянина Естонії за народженням (або за національною приналежністю) має особа, яка народилась або проживала (або батьки, прабатьки якого народились/проживали) на території Естонської Республіки в період 24.02.1918-14.06.1940 рр

Подання клопотання виключно особисте починаючи з 12-річного віку (за особу до 12 років клопотання подає один з батьків). Для подачі документів необхідно попередньо записатись на прийом до Консула за телефоном (044) 590 24 40 або онлайн https://broneering.mfa.ee/

Клопотання про паспорт розглядається Департаментом поліції та прикордонної охорони Естонії орієнтовно 30 днів (не менше) з дня надходження клопотання до Департаменту, але, за необхідності додаткової перевірки даних або інших обставин, термін розгляду може подовжуватись.

Увага! За подання клопотання сплачується державне мито.

Оплата державного мита (пояснення до пункту: документ, що засвідчує сплату державного мита) може здійснюватися двома різними шляхами:

  • готівкою у валюті ЄВРО, при поданні клопотання до Посольства;
  • безготівковим розрахунком на р/р Міністерства Фінансів Естонії

Звертаємо Вашу увагу на те, що розмір сплаченого мита повинен відповідати розміру, зазначеному в колонці «Державне мито при подачі заявки в закордонному представництві» (зазначені суми відрізняються в залежності від місця подачі). Якщо мито безготівковим розрахунком в Естонії сплачено в меншому розмірі, Ваше клопотання не може бути прийнято в Посольстві. Державное мито

Перелік необхідних документів:

1. Документальне підтвердження Вашої приналежності до Естонського громадянства. Такими документами можуть бути:

  • оригінал документу (свідоцтво, архівна довідка, виписка акту, і т.п.), що підтверджує факт народження у випадку, якщо Ви або Ваші пращури по прямій висхідній лінії (батьки, прабатьки) народилися на території Естонської Республіки в період 24.02.1918- 14.06.1940 рр.
  • інший документ (оригінал), що підтверджує приналежність до Естонського громадянства (про укладення шлюбу, про закінчення навчального закладу, виписка із сімейного регістра, і т.п.) у випадку, якщо Ви або Ваші пращури по прямій висхідній лінії (батьки, прабатьки) проживали на території Естонської Республіки в період 24.02.1918-14.06.1940 рр.

За необхідністю, документи можливо запросити в Державному Архіві Естонії Державному Архіві Естонії

2. Оригінал документу, що підтверджує спорідненість з особою, вказаною в п.1.* – повертаються після розгляду клопотання. Документи на іноземній мові пред’являються з нотаріально завіреним перекладом на естонську, англійську, або російську мови. Документи, які були видані в інших країнах (окрім України, Росії, Литви, Латвії, Польщі, – з якими Естонія уклала Договір про взаємну правову допомогу) повинні бути легалізовані.

* дружина громадянина Естонії за національною приналежністю, може клопотати про громадянство Естонії тільки якщо їх шлюб був укладений до 26.02.1992 р.

NB! При зміні прізвищ, необхідне відповідне документальне підтвердження всіх змін (наприклад, при зміні прізвища у зв’язку з вступом у шлюб – свідоцтво про шлюб, і т.п.)

3. Документ, що підтверджує особу (внутрішній та закордонний паспорт), а також ксерокопія першої сторінки (з фото та особистими даними);

4. 1 кольорова фотографія 4х5 см в цифровому форматі. Детальна інформація щодо вимог до фото.

5. Заповнена та підписана анкета-заява. 

6. Заповнена та підписана Додаткова анкета.

7. Документ, що підтверджує сплату державного мита.

Докладніше про громадянство:

Politsei- ja piirivalveamet
Pärnu mnt. 139
Tallinn, 15060
Tel. +372 612 3300
ppa@politsei.ee
http://www.politsei.ee/ru/