Ділова подорож

Необхідні документи

  1. Закордонний паспорт
    1. Вимоги до закордонного паспорту:
      1. Термін дії закордонного паспорту має становити мінімум 3 місяці після кінцевої дати терміну дії візи;
      2. Закордонний паспорт має бути виданий протягом останніх 10 років (подовжені паспорти не приймаються);
      3. повністю вільні сторінки, передбачені для віз (з надписом «ВІЗИ/VISAS»);
      4. Якщо у особи декілька дійсних паспортів, при поданні клопотання потрібно пред’явити усі дійсні закордонні паспорти;
      5. Як правило, закордонний паспорт або паспорти залишаються у посольстві на весь термін розгляду клопотання, однак при бажанні заявник може забрати паспорт або паспорти на час розгляду клопотання після подання клопотання.  Для цього паспорт або паспорти потрібно знову подати у посольство не пізніше 12:00 у назначений день отримання відповіді.
  2. Медична страховка
    1. Медичну страховку можна оформити у будь-якій страховій фірмі. Вимоги до медичної страховки:
      1. Територія покриття страховки – усі Шенгенські країни;
      2. Сума покриття страховки – мінімум 30 000 євро;
      3. Термін дії страховки має відповідати терміну запитуваної візи.
        1. У випадку 1-разової візи – період дії («коридор») медичної страховки рекомендовано мати на 15 днів довше (не плутати з кількістю застрахованих днів, тобто днів перебування у цей період/коридор).
        2. У випадку багаторазової візи – страховка може бути пред’явлена на термін лише першої запланованої поїздки, для кожної наступної поїздки при перетині кордону потрібно мати нову страховку.
  3. Державне мито
    1. Для громадян України державне мито за розгляд візового клопотання складає 35 євро (клопотання розглядається протягом 10 календарних днів). Термінова віза (клопотання розглядається протягом 3 робочих днів) – 70 євро.
    2. Державно мито можна сплачувати:
      1. у валюті євро, готівкою, при поданні клопотання;
        банківською карткою з чіпом при поданні клопотання
      2. безготівково на банківський рахунок Міністерства фінансів Естонії. Більш детальну інформацію можна отримати тут.
    3. Згідно «Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про спрощення оформлення віз» державне мито не стягується з дітей віком до 18 років і дітей віком до 21 року, які знаходяться на утриманні, інвалідів, пенсіонерів та ще деяких категорій осіб, також для деяких категорій термінова віза за вартістю нетермінової. Більш детальну інформацію можна отримати тут.
  4. Фотографія
    1. Одну отографію потрібно наклеїти на візову анкету. Вимоги до фотографії;
      1. розмір фотографії 3,5 х 4,5 см;
      2. 70-80% лиця на фотографії;
      3. кольорова фотографія, на світлому однотонному фоні;
      4. зображення особи в анфас, у нейтральному виразі обличчя, з відкритими очима і закритим ротом, без головного убору;
      5. окуляри на фотографії дозволені при умові, що крізь них чітко видно очі, вони не закривають лице, та не відблискують світло. Тоновані окуляри дозволені лише у разі обґрунтованого медичного показання;
  5. Візова анкета
    1. Візова анкета повинна бути обов’язково заповнена в Інтернеті.
    2. Зауважте, що на сторінці 9/13 електронної візової анкети окремо зазначається адреса перебування, та окремо контакти приймаючої сторони. Спочатку адреса перебування (у разі проживання у готельній установі потрібно також вказати назву готельної установи). В наступному пункті – назва та дані тієї юридичної особи, для відвідання якої запитується віза. Бажано вказувати назву латинськими буквами, згідно зразку написання у Реєстрі Підприємств Естонії.
  6. Письмовий запит від приймаючої сторони
    1. Оригінал, або електронний документ з цифровим підписом. (Більш детально про цифровий підпис можна прочитати тутДокумент з цифровим підписом надсилається на адресу visa.kiev@mfa.ee згідно встановленим вимогам.)
    2. Письмовий запит від приймаючої сторони (на бланку організації у довільній формі) повинен містити такі пункти*:
      1. ім’я та прізвище заявника;
      2. дата народження;
      3. стать;
      4. громадянство;
      5. номер документа, що посвідчую особу (закордонний паспорт);
      6. час і мета подорожі;
      7. кількість в’їздів;
      8. імена неповнолітніх дітей, які подорожують разом із заявником.
    3. Якщо приймаюча сторона покриває витрати, пов’язані з перебуванням в Естонії, письмовий запит може також містити відповідне підтвердження.
    4. * Підприємці та представники суб’єктів господарювання мають пред’явити зазначений письмовий запит від приймаючої сторони згідно «Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про спрощення оформлення віз».
  7. Довідка з місця роботи, що відряджає, або установи, яку заявник представляє
    1. Довідка повинна обов’язково містити наступні дані:
      1. ім’я та прізвище заявника;
      2. дата народження;
      3. посада;
      4. термін роботи на даній посаді (якщо встановлено трудовим договором – також кінцева дата);
      5. підтвердження збереження посади;
      6. час і мета подорожі;
      7. кількість в’їздів;
      8. підтвердження про покриття роботодавцем або установою усіх витрат, пов’язаних з подорожжю. Якщо дана довідка або письмовий запит від приймаючої сторони не містить фінансових гарантій, заявник має підтвердити це іншими документами. Більш детальну інформацію про підтвердження наявності фінансової забезпеченості можна отримати тут.
  8. Підтвердження наявності транспорту
    1. Для підтвердження наявності транспорту приймаються наступні документи:
      1. квитки або бронювання квитків в обидві сторони на громадський транспорт (літак, автобус, потяг);
      2. у випадку використання власного автотранспорту – запланований маршрут, копія техпаспорту та водійських прав. Якщо заявник не є власником автотранспорту – також копії документів, що підтверджують право використання  автотранспорту;
      3. у випадку використання іншого автотранспорту – запланований маршрут та дані щодо автотранспорту.
    2. У випадку багаторазової візи – можна пред’являти документи щодо автотранспорту стосовно лише першої запланованої поїздки.
  9. Підтвердження проживання
    1. Для підтвердження наявності місця проживання в Естонії приймаються наступні документи:
      1. Підтвердження бронювання місця проживання (готель, мотель, хостел, апартаменти і т.д.)
      2. Письмове підтвердження від особи, що надає житло, про надання заявнику права користування житлом на час його перебування в Естонії. Таке підтвердження має містити наступні дані:
        1. дані особи, що надає житло (ім’я та прізвище, особистий код),
        2. дані житла (точна адреса),
        3. підстава користування житлом (власник, орендатор і т.д.),
        4. термін, на який надається право користування житлом.
      3. Зразок письмового підтвердження можна отримати тут.
      4. У випадку багаторазової візи – можна пред’являти підтвердження щодо житла стосовно лише першої запланованої поїздки.

Обов’язкова додаткова інформація: