Дітям до 18 років

Для подання візового клопотання неповнолітніх осіб (до 18 років) потрібно врахувати наступне:

  • на кожну подорожуючу дитину необхідно заповнювати окрему візову анкету та наклеїти на неї фотографію (незалежно від віку дитини і того, чи внесені дані дитини у паспорт батьків з фотографією чи без);
  • візову анкету неповнолітньої дитини до 18 років підписує та подає законний представникбатько чи мати, або опікун – додається свідоцтво про народження, документ про опікунство та копії паспортів батьків/опікунів.
    Починаючи з 15 років дитина за бажанням може підписувати та подавати документ особисто за наявністю нотаріального дозволу від батьків;
    Якщо анкету дитини подає інша особа (не батьки/опікуни) – необхідне нотаріально засвідчене доручення батька або матері або опікуна дитини, де обов’язково зазначається право подання візового клопотання своєї неповнолітньої дитини (до 18 років);
  • УВАГА! починаючи з 12 років особиста присутність обов’язкова для надання відбитків пальцівї;
  • до анкети дитини завжди обов’язково додається свідоцтво про народження дитини та копія закордонного паспорту обох батьків (копія паспорту не потрібна, якщо батьки подорожують разом з дитиною);
  • якщо дитина подорожує з батьками, але віза оформлюється неодночасно (або батьки вже мають дійсну Шенгенську візу), необхідно додати копію дійсної Шенгенської візи (або іншого документу, що надає право в’їзду) батьків;
  • якщо дитина до 16 років подорожує без одного або обох батьків, необхідно додати письмовий дозвіл на поїздку дитини від іншого з (або обох) батьків, засвідчений нотаріально.
  • починаючи з 7 років обов’язкова наявність фотографії дитини в паспорті батьків, дані якої внесені в паспорт батьків.
  • дітям до 15 років, які внесені в паспорт батьків, віза оформлюється також у паспорт батьків. У паспорті батьків повинно бути по 1 вільній сторінці на кожну візу, і додатково ще 1 вільна сторінка, передбачена для віз (наприклад, у заявника з 2 дітьми всього повинно бути 4 вільні сторінки в паспорті);
  • діти можуть бути внесені в паспорт батьків лише до 14 років включно. Починаючи з 15 років у дитини має бути окремий проїзний документ;
  • якщо дитина подорожує без батьків, потрібно обов’язково пред’явити довідку з роботи хоча б одного з батьків (або інший документ, що підтверджує наявність фінансової забезпеченості). Такий документ не вимагається якщо дитина подорожує з хоча б одним з батьків.