Відвідання родичів або друзів

Необхідні документи

  1. Закордонний паспорт
    1. Вимоги до закордонного паспорту:
      1. Термін дії закордонного паспорту має становити мінімум 3 місяці після кінцевої дати терміну дії візи;
      2. Закордонний паспорт має бути виданий протягом останніх 10 років (подовжені паспорти не приймаються);
      3. 2 повністю вільні сторінки, передбачені для віз (з надписом «ВІЗИ/VISAS»);
      4. Якщо у особи декілька дійсних паспортів, при поданні клопотання потрібно пред’явити усі дійсні закордонні паспорти;
      5. Як правило, закордонний паспорт або паспорти залишаються у посольстві на весь термін розгляду клопотання, однак при бажанні заявник може забрати паспорт або паспорти на час розгляду клопотання після подання клопотання.  Для цього паспорт або паспорти потрібно знову подати у посольство не пізніше 12:00 у назначений день отримання відповіді.
  2. Медична страховка
    1. Медичну страховку можна оформити у будь-якій страховій фірмі. Вимоги до медичної страховки:
      1. територія покриття страховки – усі Шенгенські країни;
      2. сума покриття страховки – мінімум 30 000 євро;
      3. термін дії страховки має відповідати терміну запитуваної візи:
    2. У випадку 1-разової візи – період дії («коридор») медичної страховки рекомендовано мати на 15 днів довше (не плутати з кількістю застрахованих днів, тобто днів перебування у цей період/коридор).
    3. У випадку багаторазової візи – страховка може бути пред’явлена на термін лише першої запланованої поїздки, для кожної наступної поїздки при перетині кордону потрібно мати нову страховку.
  3. Державне мито
    1. Для громадян України державне мито за розгляд візового клопотання складає 35 євро (клопотання розглядається протягом 10 календарних днів). Термінова віза (клопотання розглядається протягом 3 робочих днів) – 70 євро.
    2. Державно мито можна сплачувати:
      1. у валюті євро, готівкою, при поданні клопотання;
      2. банківською карткою з чіпом при поданні клопотання;
      3. безготівково на банківський рахунок Міністерства фінансів Естонії. Більш детальну інформацію можна отримати тут.
    3. Згідно «Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про спрощення оформлення віз» державне мито не стягується з дітей віком до 18 років і дітей віком до 21 року, які знаходяться на утриманні, інвалідів, пенсіонерів та ще деяких категорій осіб, також для деяких категорій термінова віза за вартістю нетермінової. Більш детальну інформацію можна отримати тут.
  4. Фотографія
    1. Одну фотографію потрібно наклеїти на візову анкету. Вимоги до фотографії::
      1. розмір фотографії 3,5 х 4,5 см;
      2. 70-80% лиця на фотографії;
      3. кольорова фотографія, на світлому однотонному фоні;
      4. зображення особи в анфас, у нейтральному виразі обличчя, з відкритими очима і закритим ротом, без головного убору;
      5. окуляри на фотографії дозволені при умові, що крізь них чітко видно очі, вони не закривають лице, та не відблискують світло. Тоновані окуляри дозволені лише у разі обґрунтованого медичного показання;
  5. Письмове запрошення приймаючої сторони у вільній формі (за винятком найближчих родичів).
    1. Копія паспорта або ідентифікаційної картки запрошуючої сторони (у випадку, якщо запрошує є громадянином ЕР). В інших випадках копія дозволу на проживання та паспорта запрошуючої сторони.
  6. Візова анкета
    1. Візова анкета повинна бути обов’язково заповнена в Інтернеті.
    2. Зауважте, що на сторінці 9/13 електронної візової анкети необхідно зазначити ім’я та дані тієї особи, для відвідання якої запитується віза. Бажано вказувати ім’я латинськими буквами, згідно зразку написання у паспорті цієї особи.
  7. Додаткова анкета (родичі, друзі) lisaankeet
    1. Додаткова анкета обов’язкова для осіб, які вперше подають клопотання на отримання візи в Естонію, та осіб, які вперше відвідують цю конкретну особу. Інші заявники можуть заповнювати додаткову анкету у добровільному порядку.
  8. Документи, що підтверджують родинний зв’язок
    1. У випадку відвідування близьких родичів (батьки, прабатьки, діти, онуки, брат, сестра, чоловік/дружина) та близьких родичів чоловіка/дружини, рекомендовано по можливості додати копії документів, що підтверджують Ваш родинний зв’язок з особою, яку Ви відвідуєте. Таке підтвердження може бути корисною допомогою для надання багаторазової візи на більш довгий термін;
    2. Надання таких документів для отримання пільг, встановлених «Угодою між Україною та Європейським Співтовариством про спрощення оформлення віз» є обов’язковим . Більш детальну інформацію про Угоду можна отримати тут.
  9. Довідка з місця роботи
    1. Довідка повинна обов’язково містити наступні дані:
      1. посада;
      2. термін роботи на даній посаді (якщо встановлено трудовим договором – також кінцева дата);
      3. сума заробітної плати за останні 6 місяців;
      4. підтвердження збереження посади.
    2. Якщо сума заробітної плати є недостатньою для даної поїздки, або заявник не може чи не бажає пред’явити таку довідку, необхідно пред’явити будь-які інші додаткові документи, що підтверджують фінансову забезпеченість та намір повернення в Україну. Більш детальну інформацію про підтвердження наявності фінансової забезпеченості та наміру повернення можна отримати тут.
    3. Для осіб, що не працюють, та у інших випадках замість довідки
      1. пенсіонери – пенсійне посвідчення (фінансові документи не вимагаються);
      2. школярі та студенти з 15 років – довідка з місця навчання, що підтверджує факт навчання даної особи у даному учбовому закладі, дані щодо курсу/класу та спеціальності. Дітям, що подорожують без батьків (незалежно від віку) та студентам з 18 років також потрібно додатково пред’являти документи, що підтверджують наявність фінансової забезпеченості (наприклад документи батьків/одного з батьків – більш детальна інформація тут);
      3. підприємці (ПП та СПД) – копія свідоцтва про реєстрацію та документи, що підтверджують доходи за останні мінімум 6 місяців. Більш детальну інформацію про підтвердження наявності фінансової забезпеченості можна отримати тут.
      4. усі інші особи, що не працюють – будь-які документи, що підтверджують наявність необхідних для подорожі фінансів та намір повернення в Україну. Більш детальну інформацію про підтвердження наявності фінансової забезпеченості та наміру повернення можна отримати тут.
  10. Підтвердження наявності транспорту в обидві сторони
    1. Для підтвердження наявності транспорту приймаються наступні документи:
      1. квитки або бронювання квитків в обидві сторони на громадський транспорт (літак, автобус, потяг);
      2. у випадку використання власного автотранспорту – запланований маршрут, копія техпаспорту та водійських прав. Якщо заявник не є власником автотранспорту – також копії документів, що підтверджують право використання  автотранспорту;
      3. у випадку використання іншого автотранспорту – запланований маршрут та дані щодо автотранспорту.
    2. У випадку багаторазової візи – можна пред’являти документи щодо автотранспорту стосовно лише першої запланованої поїздки.
  11. Підтвердження проживання
    1. Підтвердження не вимагається у випадку, якщо Ви проживатимете у родичів або друзів.
    2. Підтвердження вимагається лише у випадку, якщо Ви проживатимете у готелі (бронювання готелю).

У випадку багаторазової візи – підтвердження щодо житла необхідне стосовно лише першої запланованої поїздки.

Для підтвердження наявності місця проживання в Естонії приймаються наступні документи:

  • Підтвердження бронювання місця проживання (готель, мотель, хостел, апартаменти і т.д.)
  • Письмове підтвердження від особи, що надає житло, про надання заявнику права користування житлом на час його перебування в Естонії. Таке підтвердження має містити наступні дані:
    • дані особи, що надає житло (ім’я та прізвище, особистий код),
    • дані житла (точна адреса),
    • підстава користування житлом (власник, орендатор і т.д.),
    • термін, на який надається право користування житлом.

Додаткова інформація: