Водії вантажних та пасажирських перевезень

Необхідні документи

  1. Закордонний паспорт
    1. Вимоги до закордонного паспорту:
      1. Термін дії закордонного паспорту має становити мінімум 3 місяці після кінцевої дати терміну дії візи;
      2. Закордонний паспорт має бути виданий протягом останніх 10 років(подовжені паспорти не приймаються);
      3. 2 повністю вільні сторінки, передбачені для віз (з надписом «ВІЗИ/VISAS»);
      4. Якщо у особи декілька дійсних паспортів, при поданні клопотання потрібно пред’явити усі дійсні закордонні паспорти; При можливості, також пред’явити копії попередніх паспортів;
      5. Як правило, закордонний паспорт або паспорти залишаються у посольстві на весь термін розгляду клопотання, однак при бажанні заявник може забрати паспорт або паспорти на час розгляду клопотання після подання клопотання.  Для цього паспорт або паспорти потрібно знову подати у посольство не пізніше 10:00-11:30 у назначений день отримання відповіді.
  2. Медична страховка
    1. Медичну страховку можна оформити у будь-якій страховій фірмі. Вимоги до медичної страховки:
      1. територія покриття страховки – усі Шенгенські країни;
      2. сума покриття страховки – мінімум 30 000 євро;
      3. термін дії страховки має відповідати терміну запитуваної візи:
    2. У випадку 1-разової візи – період дії («коридор») медичної страховки рекомендовано мати на 15 днів довше (не плутати з кількістю застрахованих днів, тобто днів перебування у цей період/коридор).
    3. У випадку багаторазової візи – страховка може бути пред’явлена на термін лише першої запланованої поїздки, для кожної наступної поїздки при перетині кордону потрібно мати нову страховку.
  3.  Державне мито (і термін розгляду візового клопотання)
    1. Для громадян України у даній категорії (водії, які здійснюють міжнародні вантажні та пасажирські перевезення автотранспортними засобами, зареєстрованими в Україні) державне мито за розгляд візового клопотання не стягується (у разі розгляду клопотання у загальному порядку – протягом 10 календарних днів).
    2. У разі термінового розгляду клопотання (протягом наступних 3 робочих днів) – державне мито у даній категорії складає 35 євро.
    3. Державно мито можна сплачувати:
      1. банківською карткою яка містить чіп та має дозвіл на розрахунок у валюті у закордонному банку при поданні клопотання;
      2. безготівково на банківський рахунок Міністерства фінансів Естонії (надати документ про сплату). Більш детальну інформацію можна отримати тут.
  4. Фотографія
    1. Фотографію потрібно наклеїти на візову анкету. Вимоги до фотографії:
      1. розмір фотографії 3,5 х 4,5 см;
      2. 70-80% лиця на фотографії;
      3. кольорова фотографія, на світлому однотонному фоні;
      4. зображення особи в анфас, у нейтральному виразі обличчя, з відкритими очима і закритим ротом, без головного убору;
      5. окуляри на фотографії дозволені при умові, що крізь них чітко видно очі, вони не закривають лице, та не відблискують світло. Тоновані окуляри дозволені лише у разі обґрунтованого медичного показання;
  5. Візова анкета
    1. Візова анкета повинна бути обов’язково заповнена в Інтернеті;
    2. Зауважте, що на сторінці 9/13 електронної візової анкети необхідно зазначити назву та дані естонської фірми-партнера, для відвідання якої запитується віза. Бажано вказувати назву латинськими буквами, згідно оригінального зразку написання у Реєстрі Підприємств Естонії.
  6. Письмовий запит від приймаючої сторони
    1. Оригінал, або електронний документ з цифровим підписом. (Більш детально про цифровий підпис можна прочитати тутДокумент з цифровим підписом надсилається на адресу: Consul.Kyiv@mfa.ee).
  7. Письмовий запит від національної асоціації перевізників в Україні (оригінал)
    1. Згідно «Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про спрощення оформлення віз», водії, які здійснюють міжнародні вантажні та пасажирські перевезення автотранспортними засобами, зареєстрованими в Україні, мають пред’явити письмовий запит від від національної асоціації перевізників в Україні (АСМАП, ВААП, СМАП, УкрАвтотрансЛогістика), що повинен містити такі пункти:
      1. ім’я та прізвище заявника;
      2. дата народження;
      3. стать;
      4. громадянство;
      5. номер документа, що посвідчую особу (закордонний паспорт);
      6. час і мета подорожі;
      7. кількість в’їздів;
    2. Як альтернатива, можна пред’явити письмовий запит від Естонського ділового партнера, що повинен відповідати вимогам, зазначеним у розділі «Ділова подорож».
  8. Довідка з місця роботи водія
    1. Довідка повинна обов’язково містити наступні дані:
      1. ім’я та прізвище заявника;
      2. дата народження;
      3. посада;
      4. термін роботи на даній посаді (якщо встановлено трудовим договором – також кінцева дата);
      5. підтвердження збереження посади;
      6. час і мета подорожі;
      7. кількість в’їздів;
      8. підтвердження про покриття роботодавцем усіх витрат, пов’язаних з подорожжю.
  9. Дані роботодавця водія
    1. Необхідно пред’явити копію свідоцтва про реєстрацію та ліцензії.
  10. Дані про право керування транспортним засобом
    1. Необхідно пред’явити копію водійських прав та техпаспорту.
  11. Дані про використання попередньої візи
    1. Необхідно пред’явити заповнену таблицю встановленої Посольством форми щодо використання попередньої Естонської Шенгенської візи. Форму таблиці можна отримати тут.

Обов’язкова додаткова інформація: