Eesti kodanik ja kehtiva elamisloaga välismaalase passi omanik! Kui oled Ukrainas või Ukrainast naastes sattunud hädaolukorda, siis helista ööpäevaringsele hädaabinumbrile +372 5301 9999 või kirjuta [email protected].

Mikser Porošenkole: EL peab toetuse Ukrainale konkreetsete sammude abil kinnistama

Välisminister Sven Mikser kohtus teisipäeva õhtul, 15. jaanuaril koos oma Leedu ja Poola kolleegiga Ukraina president Petro Porošenkoga. Kohtumine keskendus peamiselt Ukraina julgeolekuolukorrale ning Aasovi merel toimuval.

Välisministrid kinnitasid president Porošenkole jätkuvat toetust Ukraina suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele. „Aasovi merel toimuv on tahtlik pingete eskaleerimine Venemaa poolt. Venemaa piirab meresõidavabadust, mis on vastuolus nii ÜRO mereõiguse konventsiooni kui ka Ukraina ja Venemaa vahelise Aasovi mere kasutamise lepinguga,” sõnas Mikser. “Rahvusvahelise õiguse jõhker rikkumine peab lõppema. Eile Venemaal toimunud niinimetatud kohtuistung Ukraina laevade meeskonnaliikmete üle oli täiendavaks tagasilöögiks, kutsume Venemaad üles laevad ning nende meeskonnaliikmed tuleb viivitamatult vabastama,“
rõhutas välisminister.

Välisministrite sõnul on Aasovi mere sündmused olnud viimastel kuudel Euroopa Liidu arutelude keskmes. “EL seisab Ukraina eest ning oleme ühisel seisukohal, et meil tuleb oma toetust Ukrainale konkreetsete sammude abil kinnistada,” sõnas Mikser. Ühe võimaliku sammuna tõstatati kohtumisel täiendav sanktsioonirežiimi kehtestamine Venemaale vastusammuks Aasovi merel toimuvale.

Kohtumisel arutasid välisministrid koos presidendiga ka olukorda Idapartnerlusriikides laiemalt. Lisaks tutvustas president Porošenko välisministritele Ukraina Õigeusukiriku iseseisvusega seonduvat.

Ukraina visiidi käigus tunnustas Mikser Ukrainat ka tehtud reformide eest ning avaldas toetust riigi Euroopa Liidu ja NATO suunalisele integratsioonile. “Vaatamata äärmiselt keerulisele olukorrale alates 2014. aastast on Ukraina näidanud edusamme reformide elluviimisel. Oluline on seda joont hoida,“ sõnas välisminister Mikser Dnipros peetud pressikonverentsil.

Fotod: https://flic.kr/s/aHsmx2ozzP

Lisainfo:

Sandra Kamilova
välisministeerium
avalike suhete osakond
5667 5362
[email protected]