President Kaljulaid: Moldoval on nüüd 30 aasta parim võimalus ise oma saatust kujundada

„Suuresti tänu teile on Moldoval nüüd 30 aasta parim võimalus ise oma saatust ja edulugu kujundada. Sellist võimalust ei teki tihti, nii et kasutage seda võimaluste akent sihikindlalt,“ lausus president Kersti Kaljulaid täna Kiievis Moldova presidendi Maia Sanduga kohtudes. „Olete valinud hea tee alustades õigusriigi ülesehitamisest, sest korras õigussüsteemiga riik tõmbab ligi palju rohkem investeeringuid, mis omakorda aitab tõsta elanike elatustaset ja heaolu,“ lausus Eesti riigipea.

„Õigusriigi ülesehitamine, põhivabaduste tagamine ja reformide läbiviimine on eelkõige Moldova inimeste huvides, kuid mida tihedamalt olete seotud Euroopa Liidu majandus-ja väärtusruumiga, seda tõenäolisemalt võib tulevikus ka tekkida võimalus ühineda Euroopa Liiduga. Eesti jagab hea meelega oma kogemusi reformide läbiviimisel ja vabadusi toetava õigusruumi ülesehitamisel,“ lisas riigipea.

Moldova on üks peamisi Eesti arengukoostöö sihtriike. Eesti toetab Moldovat demokraatia arengus ja heade valitsemistavade tugevdamisel, ettevõtluse toetamisel maapiirkonnas ning hariduse edendamisel. President Kaljulaid kinnitas, et Eesti jätkab Moldova toetamist kõigis nendes valdkondades ning lisaks nüüd ka COVID-19 vaktsiinide tarnimisel.

Kohtumisel räägiti veel piirkonna julgeolekust ja koostöövõimalustes digivaldkonnas.

Fotod: Mattias Tammet/VPK