Eesti kodanik ja kehtiva elamisloaga välismaalase passi omanik! Kui oled Ukrainas või Ukrainast naastes sattunud hädaolukorda, siis helista ööpäevaringsele hädaabinumbrile +372 5301 9999 või kirjuta [email protected].

Riigikogu võttis vastu avalduse Ukraina territoriaalse terviklikkuse toetuseks

Riigikogu võttis tänasel istungil vastu 28 Riigikogu liikme esitatud avalduse Ukraina territoriaalse terviklikkuse toetuseks, milles kutsutakse kõiki riike üles tingimusteta toetama Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust.

Avalduse vastuvõtmise poolt hääletas 67 Riigikogu liiget.

Avalduse tekst:

„2014. aastal langes Ukraina provotseerimata agressiooni ohvriks ning selle tagajärjed ei ole siiamaani likvideeritud ja julgeolekuohud Euroopas on kiiresti eskaleerumas.

Riigikogu mõistab resoluutselt hukka Venemaa Föderatsiooni poolt Ukraina vastu suunatud agressiooni. Riigikogu kordab üle 2014. aasta ja 2018. aasta seisukoha, millega mõistab hukka Venemaa Föderatsiooni Ukraina-vastase agressiivse tegevuse ja Krimmi annekteerimise.

Riigikogu kutsub kõiki riike üles tingimusteta toetama Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust.

Riigikogu rõhutab, et mitte ühelgi riigil väljaspool Euroopa Liitu või Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsiooni (NATO) ei ole nende ühenduste laienemise osas vetoõigust. Ukraina liikmelisus rahvusvahelistes organisatsioonides on Ukraina ja nende organisatsioonide otsus ning kolmandatel osapooltel puudub selles küsimuses sõnaõigus.

Riigikogu on seisukohal, et mitte ühtki Ukraina suveräänsust puudutavat otsust ei ole võimalik langetada tagaselja. Mõjusfääride poliitika on Euroopas läbi ja Riigikogu mõistab hukka igasugused katsed taastada Euroopas mõjusfäärid.

Riigikogu on veendunud, et Euroopas rahu tagamise üks eeldusi on Venemaa Föderatsiooni poolt Ukraina vastu suunatud agressiooni lõpetamine.“

Riigikogu avalduse „Ukraina territoriaalse terviklikkuse toetuseks“ (501 AE) esitasid Riigikogu liikmed Helir-Valdor SeederHeiki HepnerPriit SibulMihhail LotmanUrmas ReinsaluPaul PuustusmaaRuuben KaalepLeo KunnasUrmas ReitelmannHenn PõlluaasRene KokkSiim PohlakAnti PoolametsJaak ValgeMartin HelmeAlar LanemanMerry AartSven SesterTarmo KruusimäeRaivo TammRiina SikkutHeljo PikhofAndres MetsojaÜllar SaaremäeRiho BreivelIndrek SaarUno Kaskpeit ja Jaak Juske.