Eesti kodanik ja kehtiva elamisloaga välismaalase passi omanik! Kui oled Ukrainas või Ukrainast naastes sattunud hädaolukorda, siis helista ööpäevaringsele hädaabinumbrile +372 5301 9999 või kirjuta [email protected].

Välisminister Margus Tsahkna viibib koos Põhja-Balti välisministritega visiidil Odessas

Täna, 28. aprillil viibis välisminister Margus Tsahkna NB8 välisministritega Lätist, Leedust, Soomest, Rootsist, Norrast, Taanist ja Islandilt visiidil Ukrainas Odessas, et avaldada Ukrainale toetust NATO ja Euroopa Liidu ühinemisprotsessis ning rõhutada Ukrainale sõjalise ja humanitaarabi andmise jätkamise tähtsust.

Visiidi raames kohtusid välisministrid Ukraina välisministri Dmõtro Kulebaga. Tsahkna sõnul on oluline, et lääneriigid ei väsiks Ukraina toetamisest ning ei võtaks üle aasta kestnud ukrainlaste võitlust Vene agressiooni vastu igapäevase rutiinina. „Ukrainlased valavad iga minut verd meie kõigi vabaduse eest ning me peame Ukrainat igati toetama. Ukrainal on kiiresti vaja laskemoona. Eesti eestvedamisel on EL otsustanud annetada Ukrainale miljon 155 mm mürsku. Eesti valitsus otsustas Eesti osa sellest programmist juba eelmisel nädalal ja kutsun sama tegema kõiki teisi liikmesriike.”

Eesti välisminister Tsahkna kinnitas, et Eesti on valmis Ukrainat ühinemisläbirääkimistel igati toetama. „Eesti ja meie liitlaste seisukoht on endiselt sama, mis sõja alguses – Ukraina peab sõja võitma ja meie, lääneriigid, ei tohi Ukraina toetamisel väsida. Euroopa julgeolekule on olemuslikult tähtis, et Ukraina oleks NATO ja Euroopa Liidu liige,“ sõnas välisminister Tsahkna. Samuti rõhutas ta, et Eesti toetab täielikult rahvusvahelise eritribunali loomist, mis võimaldaks Venemaa juhtkonna Ukrainas toime pandud agressioonikuriteo eest vastutusele võtta.

Lisaks külastati visiidi raames Odessa kaubandussadamat, mis on üks suurimaid ekspordipunkte Ukrainas. „Venemaa agressioon, mis on tõkestanud Ukraina vilja ja toidusaaduste eksporti, on vähendanud oluliselt toiduga kindlustatust ning suurendab nälga ja inimeste kannatusi üle maailma. Seetõttu on oluline hõlbustada Ukraina vilja ja toidusaaduste eksporti, sealhulgas Ukraina sadamate kaudu,“ märkis Eesti välisminister.

Välisministrid osalesid ka Odessa ülesehitusfoorumil, kus välisminister Tsahkna tutvustas Eesti soovi korraldada 2025. aasta Ukraina ülesehituskonverentsi Tallinnas, mis rõhutaks rahvusvahelise koostöö olulisusust Ukraina ülesehitusel. Lisaks külastati Odessa keskväljakut südalinnas, mis lisati aasta alguses UNESCO maailmapärandi nimekirja.

NB8 ühisvisiitide eesmärk on näidata Balti ja Põhjala riikide ühist poliitilist toetust Ukrainale rahvusvahelisel areenil. Viimane ühine visiit Ukrainasse toimus 2022. aasta novembris Eesti eelmise välisministri eestvedamisel.